top of page
Keresés

Március az endometriózis hónapja világszerte, illetve ma van az endometriózis világnapja

Frissítve: febr. 29.

Az endometriózis a méh üregén kívül megjelenő és elszaporodó, a méhnyálkahártyához hasonló szövet, mely összhangban áll a ciklikus hormonális változásokkal, immunológiai és gyulladásos sejtmeditátor anyagok felszabadulásával ciklikus fájdalmat, összenövéseket és gyakran meddőséget okozva.


Minden 10. termékeny korú nő érintett ebben a sokat vitatott (mind a kialakulásban, mind a diagnosztizálásban, mind a kezelésben) kérdésekkel teli betegségben, mely igen megkeserítheti az endometriózisban szenvedők életét.


Az érintett szervektől függően igen változatos tünetek jelenhetnek meg eleinte főleg menstruáció, ritkábban ovuláció során, melyek idővel állandó fájdalomhoz is vezethetnek. Emiatt tönkremehet a párkapcsolatuk, rámehet a munkájuk. Közben akár 7-8 orvosnál is megfordulhatnak anélkül, hogy pontos diagnózist kapnának.


Leggyakrabban görcsös menstruációt okoz, mely panasz elbagatellizálásával és az említett félrediagnosztizálás miatt a pontos diagnózis 8-10 évet is késhet, miközben a betegség minden egyes menstruációval folyamatosan progrediál, visszafordíthatatlan károsodásokat okozva elsősorban a kismedencében.


Érdekes módon a betegség kiterjedése nem korrelál a panaszok súlyosságával - kis elváltozások is okozhatnak elviselhetetlen fájdalmat, illetve igen súlyos, előrehaladott állapot is lehet panaszmentes, amelyre lehet, hogy csak meddőségi kivizsgálás során derül fény.



Leggyakoribb tünetek (főleg ciklikusan):


Női reproduktív szervek érintettsége esetén:

- fájdalmas menstruáció (60-80%), fájdalom ovulációkor

- kismedencei fájdalom (30-50%)

- fájdalmas szexuális együttlét, jellemzően pozíciófüggő (25-40%), csökkent libidó

- meddőség (30-40%)

- ciklusszabálytalanság, rendellenes vérzés (10-20%)


Emésztőrendszeri érintettség esetén:

- fájdalom székletürítéskor, véres széklet, puffadás, hasmenés-székrekedés váltakozása, “ceruzaszéklet”


Húgyúti érintettség esetén:

- visszatérő felfázásos panaszok, gyakori vizelési inger, fájdalmas vizeletürítés, véres vizelet, deréktáji fájdalom


Egyéb:

- lábba, vállba sugárzó fájdalom


Bőrhegek:

- fájdalom, duzzanat, vérzés


Amennyiben a fenti panaszokat tapasztalja, akár évek óta kering az egészségügyi rendszerben megoldás nélkül rendszeresen visszatérő panaszai miatt, vagy endometriózis műtétet követően aktív gyermekvállalási szándék nélkül nem részesül kezelésben, mindenképp javasolt endometriózis specialistához, endometriózis centrumba fordulnia.






191 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page