top of page
Keresés

Endometriózis hónapja - Március


Az endometriózis nem csupán egy egyszerű betegség, hanem egy olyan krónikus szisztémás gyulladással járó állapot, amely változtatás nélkül folyamatosan súlyosbodik, komoly kihívásokat jelent a Nők számára. A méh üregén kívül elhelyezkedő, méhnyálkahártyához hasonló szövetek elszaporodása fájdalmas menstruációt, egyéb kellemetlen tüneteket és akár meddőséget is okozhat.


Az endometriózis előfordulási gyakoriságát tekintve döntően azt olvashatjuk, hogy a fogamzókorú nők kb. 10%-a érintett, de sajnos a válóságban ennél jóval magasabb ez a szám. 1990-2018 között készült prevalenciával kapcsolatos cikkek átfogó tanulmánya is 18%-ra becsülte az endometriózis gyakoriságát (és a diagnosztika csak azt követően fejlődött igazán nagyot!!), valamint azt is tudnunk kell, hogy 10-ből 7 nőnél sajnos továbbra sincs diagnosztizálva a betegség!

Nagyon lassan (hazánkban átlagosan 4 év alatt) kerül felismerésre, addig is többek között indokolatlan fájdalommal keserítve már fiatal lányok menstruációit, kezeletlen esetekben 30-50%-ban meddőséget, összenövések-hegesedések kialakulásával súlyos szövődményeket okozva, akár daganatsebészeti beavatkozásoknál is komolyabb műtéti ellátást igénylő elváltozásokat kialakítva.

Fontos kiemelni, hogy az endometriózisra való figyelem nem csak március hónapban fontos, hanem egész évben. E betegség érintettjei számára az élet minden napján jelentkezhetnek kellemetlen tünetek, amelyeket kezelni és megérteni kell. A tudatosság és az odafigyelés segíthet abban, hogy minél előbb felismerjük és kezeljük ezt a kihívást jelentő állapotot, és így segítsünk a nőknek visszanyerni az életminőségüket.


Leggyakoribb tünetek (eleinte főleg ciklikusak, melyek később állandósulhatnak):

Fontos kiemelni, hogy az endometriózis 30%-ban semmilyen panaszt nem okoz, de ettől függetlenül a háttérben súlyos szövődményekhez vezethet.


Női reproduktív szervek érintettsége esetén:

  • fájdalmas menstruáció (60-80%), fájdalom ovulációkor

  • kismedencei fájdalom (30-50%)

  • fájdalmas szexuális együttlét, jellemzően pozíciófüggő (25-40%), csökkent libidó

  • meddőség (30-40%)

  • ciklus szabálytalanság, rendellenes vérzés (10-20%)


Emésztőrendszeri panaszok:

  • puffadás, fájdalom székletürítéskor, véres széklet, hasmenés-székrekedés váltakozása, “ceruzaszéklet”

Húgyúti panaszok:

  • visszatérő felfázásos panaszok, gyakori vizelési inger, fájdalmas vizeletürítés, véres vizelet, deréktáji fájdalom


Idegrendszeri panaszok:

  • derékba, hátba, lábba, vállba sugárzó fájdalom

  • migrain, krónikus fájdalom szindróma, depresszió

  • ízületi és izomfájdalom, zsibbadás, motorikus zavar


Bőrhegek:

  • fájdalom, duzzanat, vérzés


Sokszor az endometriózis mellett előforduló állapotok (így ezek szűrése is megfontolandó):

  • inzulin rezisztencia

  • PCOS

  • pajzsmirigy betegség

  • mikrobiom diszbiózis, az emésztőrendszer krónikus gyulladásos betegségei, stb.



Az endometriózos diagnózisának alapja a páciensek tüneteinek részletes kikérdezése (kórtörténet), majd ezt követően képalkotó vizsgálatok (ultrahang, MRI). Fontos kiemelni, hogy az ultrahangos szűrővizsgálat során nem minden esetben kerül felfedezésre az endometriózis, ezért a fenti panaszok esetén érdemes ebben járatos ultrahang specialistához fordulni, valamint sajnos egy negatív MRI lelet sem jelenti, hogy biztosan nincs endometriózis, ezek véleményezéséhez  is gyakorlott specialistára van szükség.

Amennyiben a fentiek negatívak, szóba jöhet laparoszkópia (hastükrözés) a diagnózis felállítása céljából, mely miatt szintén endometriózisban járatos szakemberekhez érdemes fordulni, mert az enyhe elváltozások felett gyakran átsiklanak a nem kellően gyakorlott szemek, valamint előfordul, hogy csak a hashártya mögött van elváltozás, mely laparoscopia során nem látható.

A mestreséges intelligencia fejélődésével már elérhető genetikai szűrővizsgálat is az endometriózis nem-invazív diagnosztizálása céljából.


A különböző tünetek, vagy akár tünetmentesség miatt sajnos jelenleg nincs olyan gyógymód, amely minden endometriózisban szenvedő páciens számára sablonszerű megoldás lehet, azonban minél korábban kerül a betegség felismerésre, annál nagyobb hatékonysággal történhet a személyre szabott kezelés megkezdése, melynek alapja egy testi-lelki egyensúlyra törekvő egészséges életmód, egyénre szabott gyógyszeres terápia és szükség esetén kellő radikalitású endoszkópos műtét, ebben járatos specialistáknál. Fontos kiemelni, hogy önmagában az endometriózis nem jelent műtéti indikációt! Megfelelő életmóddal és szükség szerinti gyógyszeres terápiával a műtét elkerülhető, valamint fontos tudni, hogy ezek nélkül a műtét utáni kiújulás 5 éven belül 50%, vagyis az endometriózis csak műtéttel nem gyógyítható betegség, ez egy egész életen át tartó odafigyelést igénylő állapot!Sokszor elhúzódó stresszes állapotról számolnak be a panaszok megjelenése előtti időszakról, valamint tekintve, hogy egy krónikus, sokszor komoly életminőség romláshoz vezető állapotról van szó, a sikeres javuláshoz döntően elengedhetetlen valamilyen mentálhigiénés menedzsment/terápia is.

Amennyiben a fenti panaszokat tapasztalja, akár évek óta kering az egészségügyi rendszerben megoldás nélkül rendszeresen visszatérő panaszai miatt, vagy endometriózis műtétet követően aktív gyermekvállalási szándék nélkül nem részesül kezelésben, mindenképp javasolt endometriózis specialistához, endometriózis centrumba fordulnia.






123 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page